İŞ YERİ KİRA KONTRATLARINDA COVID-19 DEĞİŞİKLİĞİ

İş Yeri Kira Kontratlarında Covid-19 Değişikliği

Kira sözleşmelerinin tabi olacağı rejim 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) ile düzenlenmiştir. TBK m.352 uyarınca, kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren dava yoluyla sözleşmeyi sona erdirebilir ve kiracının tahliyesini isteyebilir. Genel hükümlere göre düzenleme bu şekildedir.

Fakat, içinde bulunduğumuz olağanüstü durum, koronavirüs salgını sebebiyle birçok kişi mali zorluklar yaşamaya başlamış ve ödemelerde gecikmeler söz konusu olmuştur. Bunun önüne geçilmesi adına TBMM tarafından 7226 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlanmış ve 26.03.2020’de yürürlüğe girmiştir.

Bu kanunun 2 numaralı geçici maddesi uyarınca, 01.03.2020 tarihinden 30.06.2020 tarihine kadar işleyecek iş yeri kira bedellerinin ödenememesinin, kira sözleşmelerinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacağı karara bağlanmıştır.

Durumu bilgilerinize sunar, hukuki gelişmeleri bu hususlara dikkat ederek değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Uygulamada farklı şekillerde yapıldığı görülmekle birlikte arsa sahibinin belirli bir arsa payını devretme ve yüklenicinin de inşaat yaparak belirli bağımsız bölümleri arsa …

Aile Anayasası

Ticari hayatın en önemli parçası olan aile şirketleri Türkiye’deki şirketlerin %95’ini ve Dünya genelinde şirketlerin %60’ını oluşturmaktadır. Ancak bu şirketlerin yalnızca %10’u …

Anonim Şirket Paylarinin Devrinde Pay Sahiplerinin Önalim Hakkı Önalım Hakkı Nedir? Önalım hakkı, hak sahibine satışta öncelik veya başkasına satış halinde kendisine …

Sözleşme İlişkilerinde Edimler Arası Aşırı Oransızlık Ve Sonuçları Borçlar hukukuna hakim olan temel prensip irade serbestisidir. Buna göre taraflar; sözleşmenin koşullarını belirleme, …

Öncelikle Paylı Mülkiyet, Medeni Kanunun 688. Maddesi uyarınca; birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu şeklinde tanımlanmıştır. Maddenin devamında ise paydaşların hak sahibi olmaktan doğan yükümlülükleri de düzenlenmiştir.

Kat Karşılığı İnşaatSözleşmeleri

Uygulamada farklı şekillerde yapıldığı görülmekle birlikte arsa sahibinin belirli bir arsa payını devretme ve yüklenicinin de inşaat yaparak belirli bağımsız

Aile Anayasası

Ticari hayatın en önemli parçası olan aile şirketleri Türkiye’deki şirketlerin %95’ini ve Dünya genelinde şirketlerin %60’ını oluşturmaktadır. Ancak bu şirketlerin

Paylı ve Elbirliği Mülkiyetindeki Kira Sözleşmelerinde Fesih Koşulları

Öncelikle Paylı Mülkiyet, Medeni Kanunun 688. Maddesi uyarınca; birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu şeklinde tanımlanmıştır. Maddenin devamında ise paydaşların hak sahibi olmaktan doğan yükümlülükleri de düzenlenmiştir.