Bültenlerimiz

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ

Uygulamada farklı şekillerde yapıldığı görülmekle birlikte arsa sahibinin belirli bir arsa payını devretme ve yüklenicinin de inşaat yaparak belirli bağımsız bölümleri arsa sahibine teslim etme borcu altına girdiği sözleşmelere kat karşılığı inşaat sözleşmesi denilmektedir. Yüklenicinin bu sözleşmeden doğan hakkını tapuya şerh ettirerek sözleşmeden doğan kişisel hakkını güvence altına alma imkânı vardır. Şerh sayesinde yüklenici hem…

Devamını Okuyunuz
Aile Anayasası

Ticari hayatın en önemli parçası olan aile şirketleri Türkiye’deki şirketlerin %95’ini ve Dünya genelinde şirketlerin %60’ını oluşturmaktadır. Ancak bu şirketlerin yalnızca %10’u üçüncü nesle kadar varlığını sürdürebilmektedir. Bu sorunun temelinde ise şirketlerin kurumsallaşma eksikliği ve şirket misyonlarının nesilden nesle aktarılamaması yatmaktadır. Her iki sorunun çözüm noktasında ise “Aile Anayasası” ve bu anayasanın doğru uygulanması yatmaktadır. …

Devamını Okuyunuz
Anonim Şirket Paylarının Devrinde Pay Sahiplerinin Önalım Hakkı

Anonim Şirket Paylarinin Devrinde Pay Sahiplerinin Önalim Hakkı Önalım Hakkı Nedir? Önalım hakkı, hak sahibine satışta öncelik veya başkasına satış halinde kendisine devrini talep edebilmesini sağlayan bir haktır. Önalım hakkı kanundan doğabileceği gibi sözleşmeden de doğabilir. Önalım hakkı yazılı bir sözleşmeyle en çok on yıllığına yapılabilir. Sözleşmeyle kararlaştırılan önalım hakkı aksi kararlaştırılmadıkça devredilemez ancak mirasçılara…

Devamını Okuyunuz
Sözleşme İlişkilerinde Edimler Arası Aşırı Oransızlık ve Sonuçları

Sözleşme İlişkilerinde Edimler Arası Aşırı Oransızlık Ve Sonuçları Borçlar hukukuna hakim olan temel prensip irade serbestisidir. Buna göre taraflar; sözleşmenin koşullarını belirleme, taraflarını seçme gibi pek çok konuda özgürdürler. İrade prensibinin mutlak şekilde uygulanması kamu düzeni açısından bazı problemlere yol açacağından kanun koyucu bu prensibe bazı kısıtlamalar getirmiştir. Bu kısıtlamalardan biri de Türk Borçlar Kanunu’nun…

Devamını Okuyunuz
Paylı ve Elbirliği Mülkiyetindeki Kira Sözleşmelerinde Fesih Koşulları

Paylı ve Elbirliği Mülkiyetindeki Kira Sözleşmelerinde Fesih Koşulları Paylı Mülkiyet Nedir? Öncelikle Paylı Mülkiyet, Medeni Kanunun 688. Maddesi uyarınca; birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olduğu şeklinde tanımlanmıştır. Maddenin devamında ise paydaşların hak sahibi olmaktan doğan yükümlülükleri de düzenlenmiştir. Elbirliği Mülkiyeti Nedir? Elbirliği mülkiyeti, bir taşınmazın veya mal…

Devamını Okuyunuz
İSTAC Tahkim Usülü Nedir?

AVANTAJLARI NEDİR? 1. TAHKİM USULÜ NEDİR? Tahkim, tarafların arasında çıkan uyuşmazlıklarla ilgili dava yoluna başvurmaksızın, kendilerinin belirleyeceği tarafsız bir hakem veya hakemlerce çözümlendiği bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.  Tahkimin en önemli özelliği tarafların özerkliğine dayanması ve taraflar arasında imzalanacak özel bir anlaşma ile devam etmesidir. Alternatif bir uyuşmazlık çözüm yolu olan tahkim, her ne kadar…

Devamını Okuyunuz
Kiracısı Olduğunuz Mülk İcradan Satılırsa Kira Sözleşmesi Sona Erer Mi?

Günümüz ekonomik koşullarında kiracılık ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar her geçen gün artmaya devam etmekte ve insanlar tahliye edilme endişesiyle kiracı oldukları taşınmazlar ikamet etmektedirler.  Bu kapsamda tahliyenin söz konusu olduğu kiracısı olunan taşınmazın icra yoluyla satışı halinde kira sözleşmesini sona erme halini inceleyeceğiz. Taşınmazların icra yoluyla satışından ne anlamalıyız? İcra ve iflas hukuku kapsamında alacaklı tarafından…

Devamını Okuyunuz
Kanuni Faiz Oranında Değişiklik

Borç Yapılandırmada Taksit ve Başvuru Süreleri 1 ay Uzatıldı 21.05.2024 tarih ve 32552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8485 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na ile 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine ilişkin Kanunun 1. Maddesinde düzenlenen Kanuni faiz oranının yıllık %9 yerine 01.06.2024 günü itibariyle yıllık %24 olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Kanuni Faiz Oranında Değişiklik Devamını Okuyunuz…

Devamını Okuyunuz
Vasiyetname nasıl düzenlenir?

26 Nisan 2024 Vasiyet Nedir? Vasiyetname, miras bırakan kişinin ölümü sonrası arzu ve istekleri ile mirasının paylaşımını düzenleyen yazılı belge veya sözlü beyandır. Bu kapsamda vasiyetnameye ilişkin hükümler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda (“TMK” veya “Kanun”) düzenlenmiştir. Resmi, el yazılı veya sözlü olarak düzenlenen vasiyetname, kişinin ölümü sonrası tasarrufta bulunması sebebiyle kanunen sıkı şekil şartları…

Devamını Okuyunuz
Adi Ortaklıklarda Tasfiye

26 Nisan 2024 Adi Ortaklıklarda Tasfiye Yargıtay 3. Hukuk Dairesi,adi ortaklık sözleşmesini, iki ya da daha fazla kişi veya tüzel kişinin emeklerini, mallarını ve sermayelerini ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşme olarak tanımlamaktadır. Adi ortaklık iki veya daha fazla şirket ile veya iki veya daha fazla gerçek kişi ile kurulabilir. Adi ortaklıkların tüzel…

Devamını Okuyunuz